Son Yazılar

annelikheyecani.com > Hamilelik > Erken Doğum Önlenebilir mi?

Erken Doğum Önlenebilir mi?

 Gebeliğinizin 37. haftasında ve daha erken doğan bir bebek prematüre olarak değerlendirilir ve hastanede kalmasını gerektirecek sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalır. Bu hastanede kalış sizin için hem duygusal yönden hem de finansal açıdan oldukça külfetli olabilir, fakat, erken doğumu önlemek için alabileceğiniz önlemlerle bunun hakkında daha fazla öğrenebilceğiniz şeylere bu riski azaltabilirsiniz.

Prematüre doğumlar yeni doğan bebeklerin ölümüne ya da hastalanmasına neden olabilecek sonuçlar doğuruyor. Amerka Birleşik Devlerleri"nde her yeni doğan 100 bebeğin 7/6" sı tam gebelik süresinden önce doğmaktadır. Bu bebeklerin yaklaşık % 2"si 6 haftanın daha erken bir sürede doğmaktadır. Bu bebekler o kadar prematürler ki yaşam şansları ve sağlıklı olmaları oldukça zayıf bir durumdur. Erken doğumlar yaşamın ilk ayında meydana gelen ölümlerin yüzde 75"ini ve uzun dönemli oluşan sağlık sorunlarının yüzde 50"sini oluşturuyor. Pek çoğounun tüm yaşamlarını etkileyecek sakatlık ve yetersizlikleri olacak.İki yaşına kadar bu erken doğan çocukların önemli bir kısmı orta derecede ya da şiddetli bir şekilde duyumsal sorunlardan ki bu sorunların içerisinde bazı sakatlıklar olabilcek örneğin: beyin felci, geri zekalı olma, epilepsi, kör ve sağır olma gibi nedenlerden şikayet etmektedirler.

Erken doğumu önlemenin yöntemleri
Gebeliğiniz süresince mümkün olduğu kadar erken ve düzenli olarak doğum uzmanınızı ziyaret ediniz.
Erken doğum bulgularının ne olduğunu ve erken tedavi metodlarını öğreniniz.
Sigara içmeyiniz, alkol ve uyuşturucu almayınız.
Sağlıklı ve iyi dengelenmiş beslenme diyeti uygulayınız.
Stresten kaçınınız
Yüksek yerlerde yolculuk etmekten kaçının.

Erken doğumun uyarıcı belirtileri
15 dakikalık aralarla ya da daha yakın rahim kasılmaları( karında hissedilen sıkılık ve sertlik, belki ağrısız olabilecek saatte dört kez ya da daha fazla)
Adet dönemindeki gibi kramplar ( düzenli ya da gelip giden; kasık kemiğinin hemen üstünde)
Zayıf, monoton sırt ağrıları (sürekli ya da gidip gelebilen;pozisyon değişikliği ile giderilemeyen)
Pelvis baskısı (bebek sanki aşağıya doğru baskı yapıyormuş hissi, önde ağırlık hissi)
Vajinal akıntıda değişiklik ya da artış (normalden daha fazla, daha sulu olması, ya da renginde değişiklik, pembe ya da kanlı)
Vajinadan akışkan sızıntı
Karında kramp (kötü gaz ağrısı gibi bir his, ishalle ya da ishalsiz)
Kendini kötü hissetmek ya da bir şeylerin kötü gittiğine dair genel his.
Eğer yukarıdaki belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız, doktorunuzu hemen arayınız ya da bir danışman hemşire ile derhal görüşünüz.
 

 

Kaynak: memorialhospital.com

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir